ЕП започна унищожаването на интернет


Мнения: 1172
Регистриран на: 10 Фев 2011, 22:57
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2018, 10:57
ЕП започна „унищожаването“ на интернет, какъвто го познаваме


На днешното си заседание правната комисия в Европейския парламент (ЕП) гласува приемането на Директивата за авторските права, включително спорните текстове в член 11 и 13. Мнозина са мнение, че това е ще промени характера на интернет от отворена платформа за споделяне и иновации и ще я превърне в мрежа, доминирана от инструменти за следене и бариери за използването на информацията.

Критиците изтъкват, че с цел да защити авторските права член 13 всъщност ще лиши потребителите от възможността да споделят съдържание като ремикси на песни например. Това ще се случи чрез задължението платформи от типа на YouTube и Facebook да внедрят „ъплоуд филтри“, които ще спират генерирането на публикации.

Член 11 пък предвижда издателите да получават възнграждения под формата на такси, ако техни материали биват линквани в социални мрежи или други материали. Опасенията са, че текстът ще облагодетелства медийните магнати за сметка на по-малките играчи и независимите журналисти.

Член 13-и е приет с 15:10 гласа, а член 11-и с 13:12 гласа, предава BBC. През юли предстои Директивата да влезе в пленарна зала, където критиците на закона ще имат шанс да убедят останалите, че текстовете ще повлияят негативно върху средата и интернет потреблението.

Срещу спорните членове в Директивата, иначе целяща да подобри законите в областта на авторското прави, се обявиха мнозина. Пионери на интернет като създателят на WWW Тим Бърнарс-Лий, съоснователят на Wikipedia Джими Уелс и съоснователят на Mozilla Мичъл Бейкър се подписаха под отворено писмо, призоваващо евродепутатите да не приемат членовете 13 и 11.

Редица организации се противопоставиха на промените, а от Creative Commons дори определиха задаващото се бъдеще с думите „тъмни дни“. Страховете се простират до съмненията, че Директивата ще узакони цензурата и заплашва бъдещето на интернет.
https://www.economic.bg/bg/news/10/ep-p ... avame.html

Назад към Компютри, Интернет, Сигурност

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron