Смъртта на България - само факти


Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 17:34
Ето истинската картина: през 2050 г. циганите в България ще са 3 млн., турците 1,2 млн, а българите – 800 000. В момента населението на страната реално е 6,7 млн. След 20 години циганите ще са болшинство. София е около 2 млн души. По-голяма част от населението е концентрирано в 6-7 града. Селата умират. Пришълци от изток и Африка ще заселят обезлюдените територии.

Това не е част от апокалиптичен филм или книга. Това са данни на специалистите по демографските въпроси. Нацията ни е най-застрашена от цял свят от изчезване. Номер едно сме по смъртност, раждаемостта е под криичния минимум. Народът ни се топи. На кой му пука... Политиците нехаят, заети с личните и партийните си интереси. Вероятността през 2050 г. българите да са около 800 000 души е огромна.

Проф. Петър Славейков, ръководител на катедра "Регионално развитие" в СУ "Св. Климент Охридски":

Средната възраст в България се покачва. Тя сега е 70 г. за мъжете и 77 г. за жените, но ако я сравним с ЕС, ние живеем по-кратко с около 8 години.

Българите, които се заселват в САЩ, много бързо забравят родния език. Това е характерно за нашия етнос. Не е престижно да си българин. Но има изказване на Бжежински, който казва, че предимството на САЩ е в това, че те бързо успяват да претопят новите емигранти и си го казва той открито. А това става чрез стандарта на живот. Не е престижно да си жител на България, това е истината. В Германия дори и турците, които се отличават със силно развито чувство на принадлежност към турския етнос, дори някои от тях в Германия забравят откъде произлизат.

От ООН ползват официалните данни от нашата статистика. В България не се цени мнението на специалистите, ами се чака, това мнение да бъде потвърдено отвън. В средата на 21 век ще бъдем малцинство, по данни на ЦРУ и ООН, това се знае от 3-4 години. Нормално е етнос, който стане мнозинство, той да определя правилата.

Например по данни от дирекция на полицията през 1992 г. в България е имало 592 000 души роми. Полицията по-добре знае. Представете си за 20 години колко са – доста повече. Знам фактите, че братята роми имат най-ниска миграционна подвижност по отношение на външната миграция. Изследвайки предишни данни за съотношението между етническите общности у нас и тяхната миграционна подвижност, се оказва, че най-висока миграционна подвижност имат етническите българи – около 11-12%, на второ място са българските турци – с около 8%, а ромите са с 5%, ромите се оказват най- големите родолюбци. Ромите ходят да работят в чужбина, но се връщат в България и внасят парите си в България. А българите остават в чужбина.

Говори се, че през 2050 г. ще има 4-5 големи града в България, в които ще живеят българи и те ще бъдат оградени с телени огради, а наоколо ще има банди, това бяха стряскащи данни от ЦРУ. Това не искам и да си го помислям, че може да стане. Сега най-малко роми има на територията на Габровска област. Факт е, че ромите се концентрират там, където има някаква икономика и те могат с обслужващи дейности да се препитават. В крайна сметка какъвто народът, такива и ромите му. Основният етнос определя законите и правилата.

Обезлюдяването на селата започва още от 50-те години на миналия век. Селските жители се изселват, защото нямат земя, кооперирането води до освобождаване на огромна работна ръка, която се мести да работи в градовете. През 50-те години хората в Трънско например бягат към София и Перник, защото има вече големи заплати, закриват се училищата, а това води до най-големия проблем. Хората мигрират веднага, когато се закриват училища. Българинът държи на образованието, за жалост и тази сфера се срина тотално. Има тотална демотивация в учителите, учениците и студентите. Все се говори, че всяко правителство прави някакви псевдореформи. Преди 1989 г. мисля, че имахме доста високо ниво на образованието от всички в Европа, а сега българските дипломи никъде не се признават.

Има стратегии, писаха от БАН, има стратегии при Георги Първанов, имаше и други стратегии. Първо трябва всички политици да се обединят върху една обща цел по отношение на демографското развитие на страната. Нашата цел е да си увеличим населението, да спрем деградацията в демографско отношение. Някаква ясна цел обаче не е казана. Трябва първо да има ясна цел, след това се предприемат вече конкретни мерки. Борбата с бедността е една от мерките, но това е много общо.

Примерно да отпадне данък ДДС за детските стоки и храни. Ето това е една мярка. Друга мярка: не може да се дават детски надбавки само за майки или семейства, които са с под 350 лева доходи. Кой попада в тази категория, нали се сещате? Повечето хора, които са по-образовани имат по-високи доходи от 350 лева, държавата трябва да стимулира тях. По-образованите искат тяхното поколение да е образовано, да е облечено добре. Те не живеят просто за да оцелеят. Имат идеи, визия за бъдещето.

За ромите осномният проблем е образованието. Защото образованият човек разбира, че има семейно планиране, че не е същността на живота само да раждаш, да пиеш и да хапваш, а и да помислиш какво оставяш след себе си. Много примери има за това, че доста роми, които получават образование, се срамуват от своите хора. Те дори не искат да ги приобщават към тях.

Вече в Монголия имат по-висок стандарт от нас, болно ми е. Където и да отида, виждам, че ние сме някакви индианци.

Докато депутатите си играят на парламент и пилеят нашите пари, демографската криза е на път да се превърне в катастрофа за страната. България все още не може да реши задълбочаващите се проблеми с емиграцията. Никой не слуша специалистите. Ето това е проблемът у нас. До края на 90-те населението намаляваше от емиграция, а сега намаляваме за сметка на отрицателен прираст. За 2012 година имаме 109 000 починали, а родени са едва 69 000. Имаме огромен отрицателен прираст. Вече няма кой да се изселва от страната, защото хората са възрастни.

Населението на България се топи с главоломни темпове. Според данните от последното преброяване за последните 10 години 185 хил. души са напуснали страната без намерение да се завърна. До 2050 година ставаме под 5 млн. души. 1 млрд. лева трябват, за да може за да се изгради и развие стратегия, която да спре демографския срив. Не може да се мисли мандатно, както го правят, а трябва да има концепция и цел, която трябва да се следва от всички, които управляват. За каква икономика говорим, след като населението намалява. Когато нямаш хора, какво ще развиваш. Проблемът е огромен. Това не е криза в демографията, а катастрофа и ако не се вземат спешни мерки и правилни управленски решения, България няма да я има. Населението намалява с 0,8% на година, ние сме уникален случай и на никого не му прави впечатление това. Не може детски храни и дрешки да се облагат с 20%, а хазартът – не.

България е световен шампион по ниво на намаляване на населението, по смъртност, по ниска раждаемост. Ако няма население, няма и държава. Защото хората определят икономиката и облика на една държава.

Наличното население на България е около 6,7 милиона, а като цяло е над 7 милиона. Сега българите сме като по време на война.

Проф. Петър Иванов, Център за демографска политика:

България е на 207 място по раждаемост в света и по този показател се нареждаме до страни като Макао. България се нарежда на 8 място в света по смъртност и в това отношение стоим до страни като Сомалия и Афганистан. Като се прибави и емиграцията, излиза, че намаляваме със 7 души на час.

Прогресията показва, че до 2050 г. ромите ще са 3 млн., турското население – 1,2 млн., а българското – 800 000. Можем да стигнем и по-далеч. В края на този век в България ще живеят около 7 млн. роми, 2 млн. турци и 300-400 хил. българи, ако, разбира се, тази тенденция се запази. Що се отнася до икономическото и социалното развитие, очаква ни пълна катастрофа. Ако в момента има около 70% работещи хора в България, къде легално, къде в сивия сектор, то през 2050 г. със сегашните темпове ще стане така, че едва 40-45% от хората ще имат работа. Населението ще е крайно застаряващо, неработоспособно, а и не трябва да изключваме фактора на циганската инвазия, тъй като етносът, който ще е най-многолюден, и днес е с най-голяма безработица.

Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН:

От статистиката става ясно, че на фона на световната тенденция за увеличаване на населението, което вече е 7 милиарда, ние контрастираме, защото намаляваме. По данни на ЕВРОСТАТ, ако сега българите са около 7 млн. души, то след 50 години ще бъдат 5, 5 млн. Проблемът, който произтича от тези данни е, че след половин век човешкият капитал, който ни очаква, ще се състои от по-възрастни, по-болни и по-бедни хора. А това реално означава, че държавата ще трябва да заделя все повече пари, за да покрие разходите им. Това са сериозни рискове за националната сигурност, нужни са „далекобойни“ действия и стратегии.

Проф. Трандафил Митев, историк:

България има проблем на проблемите. Ние се топим като държава, изчезваме като нация с всеки изминал ден.Прогнозите на Световната банка са, че към 2050 година населението на света ще се увеличи с 50% – от 6 на 9 млрд. В България обаче то ще спадне с 43% – до към 4,5 млн. души. Основен демографски проблем е увеличаващото се ромско население, което е превърнало раждането в професия – създава се биологична маса, която не продължава интелектуалното си развитие. Нужна е разумна социална политика – със специални държавни структури, които под строг контрол да провеждат серия от политики за образоване на младото ромско поколение.

Наблюдава се влошена възрастова структура на нацията, откъдето идва и логичният песимизъм на хората. Преобладава психологията на възрастния, на болния човек, няма как той да е оптимист. Иначе по начало българинът е оптимист. Основен фактор за негативната тенденция има деиндустриализацията на страната. Младите хора няма къде да реализират интелектуалния си потенциал.

На Балканите преди време всички държави сме били горе-долу на еднакво равнище – под 10 млн. граждани. Сега в Гърция от 6 са станали 9 млн., а в Румъния – от 9 – 21 млн. като се очаква да паднат до 18 милиона. Само при нас тенденцията е толкова остро надолу.

Контратеза

Антонина Желязкова, председател на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия
Не споделям тези мрачни демографски прогнози за изместване на българския етнос от ромския. Към 2050-та година България ще бъде с население между пет и половина и шест и половина милиона и българите ще бъдат мнозинство в тази държава. Статистически, процентно и коефициентно нищо няма да се е променило, освен това, че общо населението ще е намаляло.

Оповестените данни от изследване на Центъра за демографска политика, според което след 40 години българите ще наброяват едва 800 хиляди души, а в същото време ромите ще достигнат 3,5 милиона души, са абсурдни. Те напълно противоречат на данните на изключително авторитетен институт във Виена, който се занимава с демографските проблеми на европейските страни. Изследването на Центъра по демографска политика е политическа поръчка.

Демографските приливи и отливи се случват по всяко историческо време. Всяко едно племе, всяка общност, всяка нация имат своите демографски приливи и отливи, обусловени от политически или икономически фактори, войни, болести и епидемии. Не трябва непрекъснато да се говори само за спадналата раждаемост при българите и повишената раждаемост при ромите. При ромите има изключително високата смъртност и много високата заболеваемост.

Трябва да бъдем спокойни и да не се поддаваме на такива апокалиптични прогнози. Българите заедно с турците, заедно с ромите, с евреите, арменците и всички други малцинства в България формират една обща нация. Усилията на правителствата и на обществото трябва да се насочат към изравняване на образователния ценз на ромите с този на българите.

Темата с апокалипсиса се хиперболизира поради страхове, както и поради политически спекулации. Едновременно с това съм убедена, че следващите 20-30 г. ще бъдат решаващи за образованието и квалификацията на ромите и за тяхното включване като градивна сила в българския пазар на труда.

Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 17:37
Как ще изглежда България след 20 години

Иван Т. Тодоров

анализира последиците от демографската криза. Статията е написана с помощта на екип от демографи и математици.

Десет мерки да се реши демографският проблем

Когато през 1990 г. демографи предричаха, че след 20 години в България ще живеят 2 млн. човека по-малко, всички ги наричаха песимисти. Казваха им, че нещата били много по-сложни и това нямало да се случи.

Е, случи се. От почти 9 млн. вече паднахме на под 7 млн. реално живеещи в България. Според "Блумбърг" с намаление на населението си от 21% след 1990 г. България се докара до положение да е най-отмиращата държава в света след малките острови Кук. Какво постижение! За българите и за политиците ни от целия ни преход.

Вижте сега как НСИ ни убеждава, че през миналата година само 1600 човека са емигрирали от България. Институтът казва, че през 2013 г. населението ни е намаляло с 38 875 човека. А сега забележете - през същата година са починали 104 345 човека, а са се родили 67 061 бебета. Разликата между двете цифрички е точно 37 284 човека. Като извадим тази цифричка от броя на хората, с които населението на България е намаляло през 2013 г. (38 875 човека), излиза, че са емигрирали само 1591 човека. Смешно! Защото според Британския офис за национална статистика само във Великобритания са емигрирали между 6 и 8 хил. българи през 2013 г. Вероятно НСИ смята формално нещата съобразно това колко от емигрантите са спазили закона и са заявили промяна в адреса си. Да, но това е нещо различно от реалната емиграция.
Според оценка на ЦРУ от юли 2013 до юли 2014 г. българите ще са намалели с 57 хиляди човека (CIA - The World Factbook).

Нека сега да хвърлим поглед на преброяванията. Те дават по-точни данни, защото все пак се дава снимка на съществуващото към даден момент положение. И там, разбира се, немалко хора не се посочват като емигрирали, а просто като временно заминали, но все пак реализмът е по-голям.
В периода 1992-2001 г. българите са намалели с 555 000 човека, т.е. средно са намалявали с 61 670 човека на година. През периода 2001-2011 г. намаляваме с 580 000 човека, т.е. с 58 000 човека на година Официалните данни за намаляване на населението през 2012 г. са за 45 хил. човека и, както казахме, за 39 000 през 2013 г. За съжаление видяхме, че не може да разчитаме на официалните данни през последните 2 г. след преброяването на населението. През 2013 г. има голямо увеличение на емиграцията поради отпадането на ограниченията за работа в страните от ЕС. По същия начин би следвало да се прави отделна оценка и на годините, когато паднаха визите за държавите от ЕС и когато влязохме в ЕС. При това положение в последните 3-4 г. оценката за емигрантите на средногодишна база клони към 16 000 човека.

Ако направим един математически модел съобразно намаляването на населението по години и изключим годините, когато поради падане на ограничения емиграцията рязко е нараствала, то може да се предвиди, че през следващите 20 г. населението на България ще намалее с около 810 000 човека.

За първите 10 г. намалението ще е с около 480 хил. човека, а за вторите 10 - с около 330 000 човека. Ако се базираме на официалните данни на ЦРУ, че в България към 2014 г. живеят 6 млн. 924 хил. човека, то след 20 г. населението на България ще бъде 6 млн. и 87 хил.
Според Световната банка населението на България след 20 г. ще е около 6 млн. и 400 хил. По прогнози на проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика след 20 г. населението в България ще е 5,9 млн.

Представителите на българския етнос у нас ще бъдат 3,1 млн., ромите ще са 1,8 млн., турците ще си останат около 800 хил., колкото са и сега, а представителите на други етноси ще бъдат около 300 хил., тъй като те ще дойдат от други страни. Според учени от БАН това са сметки, които не отчитат в пълна степен промените в раждаемостта при културната интеграция на ромите. Тези учени смятат, че през 2060 г. населението на страната ще бъде 5,5 млн. Според НСИ населението на България през 2050 г. ще е 5 млн. 150 хил. Проф. Трендафил Митев от УНСС оценява, че населението на България ще бъде 3 млн. през 2050 г.

Нека сега да видим една по-реална информация за етническия състав на населението в България. Както споменахме, по оценка на ЦРУ живеещите постоянно в България към юли 2014 г. ще са 6 млн. 924 хил. Българите са 76,8% - 5 млн. 325 хил., турците са 8% - 554 хил., ромите - 3,8% - 263 хил., различни народности - руснаци, арменци и др., 0,7% - 48 хил. ЦРУ заявява, че не може да определи народността на около 10% от населението.
В тези 10% няма българи. Специалистите смятат, че тук се включват основно роми и по-малък процент помаци, които две групи в голямата си част не определят народността си.

Според изследване на проф. Евгения Иванова към 2011 г. 26% от помаците се самоопределят като българи, 5% като турци, а 69% като етнически различни - от които половината се определят като помаци. В момента помаците са около 180 хил. Това означава, че броят на тези от тях, които не се определят на турци или българи, е 124 хил. В такъв случай остатъкът от 10-те процента неопределени 607 хил. би следвало да са роми. При това положение броят на ромите в България реално е около 870 хил. Може да се направи доста точен извод, че реално ромите са 12,7% от населението на България и са втори по брой след българите.

Според "Отворено общество" броят на ромите е от 641 хил. до 831 хил. Според повечето изследвания около 30% от ромите са мюсюлмани. Така етническият състав на България към 2014 г. е: българи, вкл. помаци, които се определят като българи - 76,8%; роми - 12,6%; турци, включително турчеещи се роми и помаци, които се декларират като турци - 8%; различни народности - руснаци, арменци, евреи и др. - 0,7%; помаци, които не се определят нито като турци, нито като българи - 1,9%.
Над 14% от населението са мюсюлмани. 20% от ромите говорят български и има тенденция към приобщаването им към българския етнос при по-добро образование.
Може да онагледим изводите на ЦРУ с по-лесни за разбиране цифри. През 1950 г. в България са били родени 182 хил. деца, през 2009 г. - 81 хил., през 2011 г. - 71 хил., а през 2013 г. - 61 хил. Да отчетем изследванията, че съвременните млади ромски семейства се ориентират към модел от малко над 3 деца. Например според изследване на П. Петров от МБАЛ "Св. Мина" средно изследваните роми имат към 3 деца, според НСИ една ромска жена има средно 2,77 деца, според изследване на "Отворено общество" - 2,6 деца. През 1945-1950 г. една ромска жена е имала средно 3,5 деца. Турските семейства в момента имат средно към 2,5 деца, а българските - към 1,5.

Като отчетем процента на етносите, веднага може да се направи изводът, че от тези 61 хил. новородени само 37 500 са българи по народност. От тях около половината ще емигрират. При тези темпове на развитие на България не се очаква бързо намаляване на емиграцията. Според Националната стратегия за демографско развитие - 2012-2030 жените емигранти са с 10% повече от мъжете, близо половината са на възраст 20-39 г., 15% от тях са под 20 г., а около 80% са със средно и висше образование. Да приемем, че тези 19 000 останали в страната българи ще имат средно по 1,6 деца на двама човека. Дори ако ромите и турците ще имат средно по 2,3 деца, като се отчита намаляването на раждаемостта и при тях, но вземем предвид рязкото намаляване на броя на българки в детеродна възраст, то перспективата е след 59 г. българите да са малцинство.

И като се направи един математически модел, се стига до следното за след 20 г.: през 2034 г. в България ще живеят около 4 млн. и 324 хил. българи, 981 хил. роми и 590 хил. турци. От тези 4 млн. 324 хил. българи 32% ще са пенсионери, а реално работещите ще са към 1 млн. 450 хил. В трудоспособна възраст ще са близо 3 млн. човека.
Резултатите от демографския срив вече са налице. На първо място ще има срив в хората в трудоспособна възраст. По данни на Световната банка през 2036 г. работещите ще намалеят с около 600 000 човека. (Виж графиката на 11-а стр.)
В страната има над 1200 села с под 50 души. 44 общини са с българско малцинство по статистика от 2011 г. След 20 г. ще са изчезнали 1500 села с под 50 човека. Ще има огромни райони без българско етническо население. И в момента поради кражбите, нападенията и насилието над възрастни главно от безработни роми и маргинализирани българи етническите българи напускат много селски райони.

За да попълни състава си, МВР няма да има друг изход, освен част от полицаите да бъдат роми и тяхното процентно участие да нараства. Извън големите градове населението ще е главно ромско. След 20 г. българите пенсионери в малките населени места ще бъдат редовно ограбвани, бити и насилвани.
Икономическият срив вече доведе и до срив в образованието. 15-годишните ученици не са готови да се справят с житейски ситуации. България отново е последна в Европа, този път по решаване на практически задачи. Това показват резултатите от авторитетното изследване за средното образование PISA за 2012 г. Най-умните и образовани млади хора отиват да учат в западни университети.

Не е трудно да повярваме, че нивото на образование пада. Като цяло сегашните студенти знаят много по-малко, отколкото преди прехода. След 20 г. ще бъде по-зле. България попада в групата (14-а) на страните с най-неинтелигентно население в Европа.
След 20 г., при 30-40 хил. деца, родени за една година и при положение че половината от тях емигрират, ще настъпи масово затваряне на училища и университети. Затварянето на училища вече е факт. 30% от учащите и сега не завършват средно образование. 41% от тийнейджърите на 16 г. са практически неграмотни от гледна точка на съвременните изисквания.

Вече много от провинциалните университети извън София, Варна и Пловдив нямат достатъчно студенти. За тази година при 58 хил. завършили средно образование кандидатстват по-малко от половината. Така 28 хил. кандидат-студенти ще се борят за 77 хил. места в университетите. Тъжно. Което е гаранция за бълването на неподготвени студенти. При това голяма част от тях завършват специалности, които им гарантират да станат продавачки или в добрия случай - секретарки. А държавата плаща за бълването на висшисти с непотребни специалности.
След като ромите, турците и пенсионерите са мнозинство, то политическите партии ще действат в техен интерес. Това означава напразно раздадени социални помощи за възпроизвеждане на хора без образование. Не може да има просперираща държава, която да е ориентирана основно към пенсии, социални и целеви помощи.

В много български градове ромите са решаващ фактор кой ще е кмет. И тези градове показват бързо приближаващото се бъдеще на България. Такива градове са Сливен, Пазарджик, Самоков и редица други. Броят им бързо нараства. След 20 г. България ще прилича на някой от тези градове.
Ниската покупателна способност на бедните хора и прекомерните социални разходи няма как да стимулират икономиката. Никой не инвестира в държава с бързо застаряващо население, западащо образование и ширеща се корупция. Така че България ще продължава да се тътри с мизерни темпове на развитие. Срамно е България да има темпове на развитие колкото са средните в Европа. Нормално е тя да има най-високи темпове в ЕС, защото е най-изостаналата в съюза. Всичко друго е провал за всяко правителство.

Според статистиката над 30% от разходите за здраве на човек се правят през последната година от живота му. При рязкото увеличаване на процента на пенсионерите при високия процент на ромите, които не работят, след 20 г. здравеопазването няма откъде да извършва сегашните реални грижи без допълнително доплащане. Така след 20 г. реалните разходи за здраве за един възрастен ще намалеят.
Намаляването на населението ще доведе и до редица други последици. Няма да е ефективно да се продават разнообразни стоки. Качеството на продаваните стоки ще става по-ниско поради намаляващото търсене.
Ще стане неефективен преводът на много филми и чужди тв програми.
Все повече чужди фирми ще затварят представителствата си у нас.
Ще започне съкращаване на държавната администрация и на съдиите.

Поради това, че голяма част от населението е от пенсионери, безработни роми и спонсорирани от държавата тютюнопроизводители, общините няма откъде да вземат пари и инфраструктурата ще става все по-окаяна - кални улици, липса на осветление, ширещи се гета... При продължаващите ниски помощи от ЕС европейските пари няма да помогнат достатъчно, за да се промени тази ситуация. Освен ако държавата не се сети, че не е честно да получаваме вече доста години 5 пъти по-малко пари на човек от Естония например. Би следвало като сме най-изостаналата държава в ЕС, да получаваме най-много европейски помощи на човек от населението и това е в съответствие с принципите на европейското право. Правителството трябва да постави този въпрос изключително остро, вкл. и пред Съда на ЕС.
Дегенеративните процеси ще са в много повече посоки. Като резултат националистическите партии ще засилват присъствието си.

Може ли това изчезване на българската нация да бъде спряно. Може. Но никой не го интересува това да стане.
Все пак, ако случайно се появи лидер, на когото му дреме за България, нека споменем и възможните мерки за повече и по-читави граждани:
- Да се плаща голяма месечна държавна помощ, но само за второ дете. Тези, които имат повече от 2 деца, да се трудят, за да ги издържат.
- Социална помощ се дава само ако децата ходят редовно на училище и имат успех над 4, 00. Предучилищното образование за детето също трябва да е задължително.
- Всички деца, чиито родители са безработни, да получават храна и облекло в детската градина и в училище, ако ги посещават редовно.

- Да се отнемат родителските права на родители, чието дете не учи, но трайно се занимава с просия, джебчийство и пр. Ако държавата остави тези деца без грижа, тя създава бъдещи престъпници и дегенерати.
- Пенсионната ни система засмуква все повече пари от бюджета. Има един голям резерв за спестяване на пари. Средствата в пенсионните фондове идват от работещите. Поради тази причина, когато пенсионерите не са гледали достатъчно деца и са правили кариера или ако децата им са извън България, това трябва да се отразява на пенсиите на родителите.

Работещите в чужбина деца могат да помагат на родителите си. А пенсионерите, които са гледали по-малко деца, са имали възможност да спестяват пари.
- Спешно трябва да започне проверка на комисиите за ТЕЛК, които дават инвалидност. Чрез ТЕЛК се изсмукват пари за стотици хиляди на практика здрави хора, които при това си осигуряват и по-ранно пенсиониране.

- Българската държава спешно трябва да спре щедро да спонсорира развитите държави като образова безплатно хора, които отиват да работят при тях. Този въпрос се решава, като държавата отпусне студентски заем на всеки, който учи специалност, която представлява интерес за страната ни. И ако този човек работи в България 30 г. заемът се смята изплатен.

- Спешно трябва да се спре практиката хора без здравна застраховка да могат да си я плащат само за 3 г. назад върху минималната заплата и да ползват скъпи медицински услуги.
- България спешно трябва да си изработи имигрантска политика за внос на хора, които са добре образовани или имат полезна за страната професия, работливи са, говорят някой от световните езици и не са криминално проявени. Пропуснахме шанса да доведем бесарабски българи. Вносът на квалифицирани хора следва да става при изключително точни и ясни критерии, за да няма корупция.

- Българското гражданство трябва да е стимул за живеещите в България. Не би следвало то да се запазва за лица, които имат гражданство на държави извън ЕС.

Мнения: 1729
Регистриран на: 15 Фев 2011, 12:24
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 00:22
Чертата на всякакви парламентарни решения сме я минали отдавна, Ангелов, и двамата сме наясно. Не че такива публикации не са полезни, не, не казвам такова нещо. Нужни са, дават информация, бият тревога, но това е. Нещата вече са на качествено ново ниво, не казвам по-високо, да не ме разберете накриво. Просто трябва да се намери човек с авторитет и положение и да каже нещата такива, каквито са, а именно:

който българин прави деца, той е умен, а който не прави, е последният идиот

който българин си продава къщата на село и земята, дори не е идиот, а е предател към рода си, към народа си, към дедите си

нужни са и евристични решения, каквито аз предлагам, защото всички тия приказки, че само с пари се решавали нещата, са пълни глупости. В Германия всяка година се дават по 262 000 000 000 евро - това са 262 милиарда евро!!!!!- като семейни добавки. Резултатите явно не се виждат от никого от тия, които крещят "Милиарди трябват!!!" Не искам да кажа лоша дума или някакво оскърбление за нашенските "специалисти", но ако не искат да виждат този и продължават да се правят на умрели лисици и никой не иска да повдига тоя въпрос, значи наистина сме си заслужили съдбата.

За любознателните да разберат как така изведнъж и тихомълком едновременно "новата вълна" "психикономиатрични супермозъци" научи "истината", че "демографията управлява икономиката:

viewtopic.php?f=26&t=1794
Умът на мъжа се познава по броя на децата му, а мъдростта - по броя на синовете му.

Назад към Как да се справим с демографската катастрофа?

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron