ПЛАТФОРМА

(общи дискусии, обяви, съобщения, идеи и т.н.)

Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 06:02
ПЛАТФОРМА НА ДЕМОГРАФИ.ОРГ ЗА БОРБА С ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ

Идеите в платформата са лесно приложими и не водят до увеличаване на разходите от държавния бюджет. Те са изцяло в рамките на правомощията на президента съгласно чл. 98 от конституцията.

I. Демографски мерки.

1. Даване на българско гражданство на чужди граждани от български произход, чиито професионални качества, научни или културни постижения са от ключово значение за икономиката на страната, националната сигурност или развитието на българската култура.

2. Предоставяне политическо убежище на чужди граждани от български произход чиято безопасност е застрашена поради политическа нестабилност, въоръжени конфликти или междуетническо напрежение (и временното им настаняване в неизползвани имоти на МО).

II. Икономически мерки.

1. Назначаване за посланици на дипломати, чиито усилията ще са насочени към намирането на чужди пазари за стоките и услугите на български фирми и привличането на чужди инвеститори включително и oт българската диаспора (въпреки, че тази дейност се извършва безплатно от търговския аташе, заинтересуваните от партньорство с МВнР търговски асоциации могат да направят дарения за покриване разходите на антуража му).

2. Сключване на договори с правителствата на държави извън ЕС за наемането на работа с временни трудови договори на български специалисти и работници.

3. Създаване на експертен съвет (включващ и българи от чужбина) работещ за легализиране и осигуряване на пълно или частично финансиране на български научни и технологически открития, също както и стопански проекти важни за националната сигурност на страната.
Последна промяна Angelov на 23 Сеп 2011, 17:39, променена общо 63 пъти

Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 06:14
Моля за вашето конструктивно мнение.

Това предложение ще излезе от името на инициативата ни, а не от мое име.

Мнения: 1
Регистриран на: 04 Апр 2011, 12:48
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 13:00
http://www.obshtestvo.net/content/view/1900/12/

Здравейте!
Моля да прочетете това-има много конкретни мерки за излизане от демографската криза!

Мнения: 29
Регистриран на: 28 Фев 2011, 12:35
Местоположение: София
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 15:38
Мария написа:http://www.obshtestvo.net/content/view/1900/12/

Здравейте!
Моля да прочетете това-има много конкретни мерки за излизане от демографската криза!

Прекрасен материал, благодаря за линка Мария.
Г-н Ангелов, с цялото ми уважение към Вас и труда който полагате за да съществува сайта и най-вече бъдещето на България, мисля, че това което г-жа АННА АНДРЕЕВА от Сдружение”Независими граждани”, е изготвила, трябва да е основата върху, която трябва да се гради платформата.
Никога, не казвай никога!
С прост човек и силен вятър не се бори, няма смисъл... :)

Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 18:55
Mercy, материалът на г-жа Андреева е много добро описание на дискриминационния принцип на който детските надбавки в България и свързаните с тях социални помощи са базирани.

Аз лично виждам два основни проблема с него и ме поправи ако мислиш, че греша.

Реформите предложени от нея могат да се осъществят предимно по парламентарен път, а предстоящите избори не са за НС, а за президент на републиката и регионални власти. Нито президентът, нито кметовете имат законодателна власт. Забележи, че от 7-те мерки, които предложих, само една изисква президентът да се обръща към НС с молба за промяна на закон или да разчита неговата партия да внесе в НС проекто закон в случай, че е парламентарно представена. Почти всяка една от идеите на г-жа Андреева изисква промяна на закона по парламентарен път.

Г-жа Андреева предлага всяка една от мерките и да се финансира от държавния бюджет, който и без това изнемогва и регистрира дефицит, като тенденцията е тази ситуация да се утежнява с всяка изминала година. Също така, не виждам в предложението на г-жа Андреева от къде ще дойдат средствата в бюджета чрез който ще се финансират идеите и. В контраст с това, само 1 от 7-те идеи, които предлагам изисква увеличаване на разходите от държавния бюджет и то със сума необходима за направянето, първоначалното популяризиране и периодичното поддържане на една електронна страница (т.е. номинално увеличение). Има и още една от идеите ми, която се финансира пряко с пари от бюджета, но поне предложението ми не изисква увеличаване на разходите от него. В допълнение, 2 от 7-те мои идеи предлагат начини за потенциално разкриване на работни места което ще доведe и до увеличаване на постъпленията в държавния бюджет.

Ако наистина мислиш, че идeите на г-жа Андреева трябва да станат част от платформата ни, тогава инвестирай малко време и усилия и спретни един текст описващ защо трябва да ги включим, как ще се финансират и кой трябва да ги приложи.
Аз лично нямам против да разширим предложението, все пак това не е моята, а нашата платформа.
Последна промяна Angelov на 04 Апр 2011, 20:00, променена общо 4 пъти

Мнения: 1729
Регистриран на: 15 Фев 2011, 12:24
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2011, 19:35
До г-жа Андреева: материалът, който вие предлагате, стои малко встрани от основната тема на demografi.org, а тя е слагане началото на прибирането на българите от чужбина, първоначално от териториите на Украйна и Молдова, където нашите братя живеят в компактни общности.

Второ, при цялото ми уважение към вас и автора на материала, трябва да ви кажа, че въпреки правилните констатации, предложените мерки в статията са неизпълними. Ако бяха изпълними, в Европа нямаше да има демографски колапс. Не знам дали ви е известно, че да възпроизвеждането на нацията е необходимо в семейството да има средно 2,3 деца, тоест, на практика по 3 деца минимум. А в Европа единствената държава, която не изпитва никакви демографски проблеми, а точно обратното, е Албания. Можете да питате г-н Карбовски, който преди 11 години написа един прекрасен материал на име "Автоматът бебе-Лашников".

Между другото, в течение ли сте, че има държави, коиито са по-зле дори и от България, въпреки че там голяма част от това, което предлагате - най-вече финансиране от бюджета на прословутите детски, платено майчинство и пр. атрибути на комунизма - съществува? Направете справка с демографския "приръст" в Испания и Италия, като за начало.

До г-н mercy - намесването на циганския проблем на форума demografi.org е (не)волен опит за отвличане на дискусията в съвсем погрешна посока, меко казано.

Пак да повторя, на България основният проблем във връзка с демографската катастрофа не са циганите; те са само следствие, а не причина. Надявам се, че разбирате какво имам предвид.
Умът на мъжа се познава по броя на децата му, а мъдростта - по броя на синовете му.

Мнения: 29
Регистриран на: 28 Фев 2011, 12:35
Местоположение: София
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2011, 14:06
Angelov написа:Реформите предложени от нея могат да се осъществят предимно по парламентарен път, а предстоящите избори не са за НС, а за президент на републиката и регионални власти. Нито президентът, нито кметовете имат законодателна власт.

Така е прав сте, трябват законодателни промени, смело мога да кажа, че президентството е такава институция, че в годините не се е доказала с нищо, може би няма властта, може би не иска. За това си мисля, че едва ли, ще обърне внимание новоизлюпеният президент на този проблем. Ако някой от големите го болеше за България, отдавна да са измислили някакви мерки, за да се стопира проблема.

Angelov написа:Г-жа Андреева предлага всяка една от мерките и да се финансира от държавния бюджет, който и без това изнемогва и регистрира дефицит, като тенденцията е тази ситуация да се утежнява с всяка изминала година.

А от къде мислите, че трябва да се финансират вътрешните ни проблеми, от някоя чуждестранна институция или може би от дарителски фондове. Това е проблем да политиците, не е наш, ако не могат да се справят, да сдадат властта. Прекратяването на порочната практиката, да се дават помощи на циганските семейства без да има заслуга за това, при това повече от колкото на работещите такива, е достатъчно за първа стъпка. От там трябва да се започне, защото проблема се задълбочава със всяка изминала година. След 20-30г, ще бъдем 50/50 и тогава, забравете, дори държава няма да остане, не че сега има такава!
Ако бях достатъчно ерудиран, може би щях аз да съм я написал тази платформа, но не съм. Аз само съм един от стадото, който е прогледнал и на когото му пука.
И за финал, не казвам, че изготвената от Вас, платформа е неизпълнима или че няма да има ефект, напротив има много хубави нюанси, просто исках да изкажа мнение, че г-жа Андреева е усетила един от големите проблеми, и трябва да се взаимства от нейните идеи. Трябва обединение на идеи и платформи, а не типичният за нас българите синдром, "аз съм по добър от другият", "моето е по добро от неговото".
Никога, не казвай никога!
С прост човек и силен вятър не се бори, няма смисъл... :)

Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2011, 17:13
Спор няма. На мен също ми харесва текста на г-жа Андреева. Тя доказва с ясни факти и научни аргументи, че закона за детските помощи в България се базира на дискриминационни принципи. Това само по себе си е постижение.

Отговори ми на един въпрос. Ако имаме бюджетен дефицит, а потенциалните данъкоплатци намаляват от година на година, а с тях и постъпленията в бюджета (при липсата на реформи), тогава какъв е шанса мерки финансиращи се изцяло от държавния бюджет да се реализират? Този въпрос е с "повишена трудност", така че помисли малко и ми кажи.
Ако мислиш, че политиците ще решат наболелите проблеми в страната без наше активно участие, значи не си бил в България през последните 21-22 години.

Не мога да разбера за какъв "типично български синдром" говориш. Писал съм много ясно защо идеите на г-жа Андреева в сегашната им форма не могат да бъдат приложени в контекта на президентските и регионалните избори. Какво точно не ти е ясно?

След като щедро даваш препоръки защо като представител на тази инициатива не инициираш контактите и сътрудничеството между нас и общество.нет? Все пак в този форум има над 50 човека, не съм само аз и не е нормално да очакваш, че аз трябва и (по-важното) мога да свърша всяко едно нещо.
Аватар
Мнения: 12
Регистриран на: 08 Мар 2011, 21:11
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2011, 10:03
Не разбирам защо трябва да сме обвързани с президенстките и регионални избори? Това което целим ще е задача която няма да се реши от един президент или кмет, нито пък ще има развитие в рамките на месеци или година. И какво общо има с изборите? Според мен трябва да изготвим предложения, които да са ефективни и изпълними, да са насочени и към президент, и парламента и към местната власт - към всички в чиито ръце е административната или законодателна власт за промяна на нещо. Мерките които предлагаме трябва да са насочени към тази институция, която може да ги изпълни. Това ще е продължителен процес и няма нищо общо с изборите. Трябва да е насочен към нашите управници, независимо кои са те. Нима на тези избори се очаква да бъде избран определен президент, който изведнъж ще се заинтересува и ще реши всички проблеми с магическа пръчка? Или пък на следващите парламентарни избори да очакваме специална партия? Не мисля. Вариантите са два - или да се оказва натиск върху текущото управление докато направи нещо. Или ако не прави нищо да се иницират граждански протести, движения и натиск за смяна на управлението.

Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2011, 19:57
Здравей Sentinel,

Радвам се, че се включи отново.

Причините поради които се обвръзваме с конркетни избори са липсата на човешки ресурси и на друг механизъм чрез който да накараме някоя държавна институция да реализира предложенията ни.

Аз съм единствения за сега, който пише платформата ни. Ако имахме повече участници в този процес можехме наистина да направим един план с краткосрочни и дългосрочни мерки предлагащ пълна визия и описание за разрешаването на този проблем. След като имаме човешките ресурси да направим само един кратък план като този който вече имаме, това означава, че той ще трябва да е насочен конкретно към някого (президента) и да има някаква практическо стойност за него (идеи, които биха му помогнали в предизборната кампания) за да му обърне някакво внимание (евентуално).

В България е пълно с институции, които можеха и все още могат да решат демографския проблем. Защо не го правят тогава? Защото нямат интерес от това. След като не можем да накараме държавниците ни да вземат демографския проблем при сърце (заключение взето след близо 22 години наблюдения) единствения начин чрез който можем да ги накараме да направят това е да се държим като типчна група със специални интереси, която дава гласоподаватели и пари (при нас само първото) за да получи преференциално отношение от страна на политиците (в нашия случай те да реализират идеите ни).

В момента имаме 59 регистрирани и един малък план със седем краткосрочни (но за това пък лесно приложими) мерки за борба с демографската криза. Това няма да ни позволи да направим размяна с политиците от типа на "достъп до кацата с меда" срещу "конкретни държавни мерки за борба с демографската криза" освен ако нещо не се промени в близко бъдеще. Тогава оставаме само с плана, който може да донесе някаква практическа полза за кандидат-президента, който ще го приеме, но поне няма да ми се налага да пиша цялостна стратегия за борба с демографската криза.

Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 20:15
Направих няколко стилистични промени към текста, също както и добавих 8-ма точка и заключение към предложението. Мнение?
Аватар
Мнения: 61
Регистриран на: 17 Фев 2011, 10:44
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2011, 11:08
Angelov написа:V. Мерки за борба с демографската криза
1. Създаване на закон за репатрирането и компенсирането на етническите българи живеещи на територията на бившия СССР и останалите балкански държави.


1. По какви критерии ще се определя кой е етнически българин и кой не? Съвременните лявоориентирани формулировки за нация са мултиетнически и мултирелигиозни.

Angelov написа:Целта на този закон ще бъде:
- да посочи ясно критериите при, които етническите българи ще могат да кандидатстват и получат българско гражданство

2. Такива критерии трябва да има, но каква е гаранцията, че веднъж получил българска лична карта, даденият български имигрант няма да напусне страната в посока западен ЕС?

Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2011, 21:28
Направих последни промени в предложение, така че моля за коментар.

Калояне, въпросните неща би трябвало да се обсъдят от екипа, който ще изготви въпросния закон.

Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 00:21
Някой може ли да предостави малко информация относно дали и при какви условия граждани от страни нечленуващи в ЕС могат да работят в ЕС?

Питам това, защото едно от нещата, които предлагаме е "Създаване на централна информационна банка към президентството, която да информира за работни места в цялата страна и до която да имат достъп всички българи по света".

Мнения: 1729
Регистриран на: 15 Фев 2011, 12:24
МнениеПубликувано на: 22 Май 2011, 00:10
Не мога да си обясня мълчанието на г-жа Андреева и г-н mercy по отговора на angelov и до двамата. Много ми е странно как толкова конкретен и ясен постинг-коментар на angelov до двамата не предизвика съответен конкретен и ясен отговор.

Или може би наистина въпросите на ангелов са с повишена трудност (без кавички)?

Аз имам едно конкретно предложение-идея до ангелов и гореспоменатите г-жа и г-н.

Защо например не се стимулира множенето на многодетните семейства по следния начин: чрез данъчни отстъпки за всяко новородено дете?

Кратко пояснение: според ООН съществува потребителска кошница за всеки земен жител, която (казвам примерно, защото не знам точното число) за децата до навършване на пълнолетие е са речем 500 лв месечно. Сумираме за цялата година: 6000 лв. Значи ако един дребен собственик - фермер, занаятчия, и т.н. има 3 деца, сумата за облагане с данъци се намалява съответно с 3 х 6000 = 18 000 лв. и така кратно на всяко дете в семейството.

Този мъж-глава на семейство няма да получава детски, жена му няма да ползва платено майчинство, като по този начин държавата бива облекчена много силно във финансово отношение, а мъжът получава много силен стимул да прави деца, които освен това ще му помагат и в работата и в семейното домакинство, отрано ще се учат на труд и инициативност, накратко, аз минуси в моята идея не виждам никакви, само плюсове.

Общият ефект ще е този, че така ще се стимулират и насърчават всички предприемчиви семейства, домакинства, дребни семейни фирми и ферми, и т.н., като държавата дори ще икономиса значителни средства.

А вие какво мислите по тази идея? Има ли според вас някакви минуси, и ако да, кои и какви са те?
Умът на мъжа се познава по броя на децата му, а мъдростта - по броя на синовете му.
ПредишнаСледваща

Назад към Кошче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron