Репродуктивните проблеми на двойките в България


Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2011, 17:48
http://omdabg.com/nova_joomla/index.php ... 103:--2010

На пресконференция през 2008 г. представители на различни фондации, асоциации и центрове по стерилитет и репродуктивно здраве обявиха, че на територията на България има 270 000 български двойки с увредено репродуктивно здраве.

Стерилитетът е заболяване, което няма никакви признаци или симптоми. Причините за стерилитета могат да се дължат на проблеми при жената, проблеми при мъжа, проблеми при двамата партньори или така наречения неизяснен стерилитет. Единственият начин за ранното откриване и лечение на проблеми при забременяването са редовните профилактични прегледи, тъй като основните рискови фактори, които могат да са предпоставка за стерилитета са с разнообразен произход: възраст, емоционални фактори, професионални рискове и рискове свързани с околната среда, безразборен секс, тютюнопушене и използване на наркотици, употреба на алкохол, наднормено тегло, поднормено тегло, венерически болести, проблеми с фалопиевите тръби, хормонален дисбаланс, ендометриоза, азооспермия, олигоспермия и др. .

В 85 до 90 % от случаите на безплодие се прилагат традиционни методи за лечение като медикаментозно лечение или хирургическа корекция на репродуктивните органи. В останалите случаи се прилага „ин витро” оплождане. В България има действаща програма на НЗОК за ин витро, по която двойките с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват, но преди да подадат документи за кандидатстване е необходимо да се премине през определена процедура от изследвания, предписани лекарства и съпътстващи интервенции, струва на бездетните двойки между 4 и 6 хил. лева – сума непосилна за повечето семейства.

Въпреки, че стерилитетът е свързан със здравето той отдавна не е само здравен проблем, а се е превърнал в проблем с голяма обществена значимост имайки предвид българското демографско състояние ( развитието на демографските процеси са изключително важни не само за формирането на броя и структурите на населението, но и на трудовите ресурси, които са в основата на социалното и икономическо развитие).

Националният статистически институт (НСИ) изчислява, че към края на 2008 година постоянното население на страната ни е 7 606 551 души. Според доклада на Европейската комисия за демографските процеси и тенденции в Европейския съюз, обявен на 21. 11. 2008 г. , населението на България ще се намали до 6 735 000 жители до 2030 година, а до 2050 – на 5 923 000 души. Според извлечението на ЕК за демографските процеси и тенденции в ЕС, през 2006 година у нас са се раждали по 1. 37 деца на една жена, в сравнение с прираст от 2. 07 деца на всяка жена през 60- те и 70 – те години на миналия век.

Стерилитетът като социален проблем е свързан с недостатъчното му познаване от българските граждани и произтичащата от това невъзможност за осъществяване на профилактика на репродуктивното здраве.

Назад към Материали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 1 госта

cron