България: Кибритена клечка край барутен склад


Администратор
Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 16:54
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4152571

"Ако драснеш кибритена клечка край барутен склад, той ще експлодира. Така една малка искра взриви мирна, спокойна България", пише руският електронен вестник "Нюзинфо" (newsinfo.ru) за последните събития, които нарича "антицигански погроми".

Внезапно стана ясно, че

България отдавна е в крайно жестока етническа криза,

пише "Нюзинфо".

Полицията арестува инициаторите, премиерът Бойко Борисов обеща виновниците за народното възмущение да бъдат строго наказани, но призна, че българите нямат никакъв избор - ще се наложи да живеят с цигани и занапред, посочва "Нюзинфо".

Според публикацията, "българите истински се страхуват да изгубят страната си, да станат в нея малцинство, а "мнозинството" да са кресливите и криминални цигани". Град Сливен вече е станал предимно цигански, твърди авторът.
"Миналата година президентът Никола Саркози изгони от Франция българските и румънските "ромале" - също не заради примерното им поведение", напомня "Нюзинфо". Изгнаниците се върнаха в родината, но никой не ги иска и там.

Българите са ядосани на своите "сънародници" чергари - заради тях страната им е смятана за не твърде благонадеждна и засега й затварят пътя към Шенген. И ето че виждат как се домъкват готованци, които трябва да хранят и поят за сметка на бюджета. И да получават в отговор само престъпност: измами, грабежи и наркотици, обяснява руският сайт.

Българските власти в момента "са стъписани,

тъй като няма яснота какво да правят с възмущението", отбелязва "Нюзинфо" и прогнозира, че "веднъж усетили силата си, местните жители и занапред отвреме навреме ще напомнят на циганите кой все пак е стопанинът в къщата".

България бездруго понася тежко икономическата криза и на хората сега не им е до толерантност, добавя "Нюзинфо".

Най-бедната страна от Евросъюза отдавна не бе виждала подобни сблъсъци на етническа почва, изтъква в коментар Pravda.ru и вижда България "подпалена от циганския въпрос".

Лошата слава на българските цигани е излязла далеч извън пределите на държавата; наред с румънските те са хвърлили око на пространството под мостовете във Франция, Германия и много други западноевропейски страни. Живеят предимно на катуни, слабо се интегрират в обществото, в средата им процъфтяват наркотърговия, обири и мошеничества, констатира електронният вестник.

Заради своя начин на живот циганите са истинско бреме за бюджета и българските власти едва ли ще се справят с проблема без помощта на ЕС, смята руският историк българист Александър Сафонов, цитиран в статията. Той обаче не очаква "в обозримо бъдеще широк конфликт на етническа почва в България, тъй като ЕС не би допуснал пламъкът да се разгаря още повече".

Основното решение обаче трябва да вземат българските власти, а способността им да решат проблема окончателно е под въпрос. Затова "рецидиви на междуетнически сблъсъци може да има постоянно", прогнозира експертът на "Правда".

„В цяла България представителите на циганските общности се запасяват с бухалки, брадви и огнестрелно оръжие, опасявайки се от нови погроми. Българската полиция е задържала над 100 участници в продължаващите вече трети ден масови антицигански протести", предаде РИА Новости.

Конфликтът в южната част на България, който се разпространи и в други населени,

напомня на подобни събития в Румъния,

пише днес в. "Евениментул зилей" (evz.ro) в публикация, посветена на напрежението между българи и роми. Изданието припомня за няколко подобни сблъсъци между местни жители от румънски или етнически унгарски произход и роми или членове на престъпни кланове, станали в Румъния през 1993 г., 2003 г., 2007 г., 2009 г. и последният - от август т.г.

Междуетническите инциденти в Румъния бяха отразени от чуждестранните медии и страната често става повод за дискусии на тема липсата на толерантност между общностите, посочва "Евениментул зилей".

В обширния материал вестникът припомня поводите за сблъсъците в Румъния и последствията от тях.

"Циганска искра запали България", пише в. "Журналул национал" и информира за протестите в София след събитията в Катуница. Изданието пише, че протестите са се изродили в "гражданска война".

Под заглавие

"Противници във футбола, единни срещу ромите"

в. "Ромъния либера" пише, че смъртта на 19-годишния младеж, прегазен умишлено от член на мафиотски клан, е довел до демонстрации и насилие срещу ромите в редица градове в България.

Румънските вестници съобщават и за предприетите от българските власти мерки за овладяване на ситуацията и намаляване на напрежението.

В. "Адевърул" (adevarul.ro) отбелязва, че насилието срещу ромите в България е продължение на серия продължителни акции, които визират циганите от Словакия, Чехия, Унгария и Румъния. Вестникът припомня за подобни случаи в страни от Централна и Източна Европа.

"Адевърул" цитира румънския депутат от ромски произход Мъдълин Войку да казва, че се надява ситуацията в България да не се случи и в Румъния. Войку припомня, че винаги "бедността и кризисните моменти водят до етнически и междуетнически конвулсии".

Груя Бумбу, председател на организация за роми "Пакив Ромъния" коментира на страниците на в. "Адевърул", че инцидентите в България не са уникално явление. "Акции срещу ромите се случват и в Чехия, Унгария, Словакия. Във времена на криза националистическите чувства нарастват, хората търсят изкупителна жертва", посочва Груя Бумбу и изразява загриженост това явление да не се разпространи и към Румъния.

„Държавните институции са единодушни, че не трябва да се допуска ръст на етническото напрежение", каза левият държавен глава Георги Първанов след среща с полицията в размирния район. Неговият десен опонент, премиерът Бойко Борисов, подкрепи президентската позиция, казвайки че проблемът в село Катуница „не е етнически, а личен, свързан с Кирил Рашков" предаде Би Би Си.

При последните инциденти в понеделник вечерта двама полицаи и един гражданин са били ранени, а около 100 младежи са задържани за разпит в различни градове, включително столицата София, Пловдив, Варна и Бургас.

Протестиращи скандирали антиромски ругатни и лозунги срещу етническото турско малцинство, съобщава в кореспонденция британската медия и подробно описва инцидентите в София, Варна и Пловдив.

„Драма в Южна България -- безредици заради ромския цар Киро", пише македонският вестник „Вечер".

Назад към Причини за катастрофата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron