"Как демографията управлява световната икономика"


Мнения: 1728
Регистриран на: 15 Фев 2011, 12:24
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 00:08
"Как демографията управлява световната икономика"

Статията е много дълга и иска задълбочено четене, анализиране и разискване.

Все пак, от пръв поглед, на мен поне, за пореден път ми прави впечатление, че поредният икономист открива Америка (сори за клишето, ама това е проблеснало дори и на другарите от Уол Стрийт Дж.).

Чудя се как е възможно, при всички тия "супермозъци", на които колегата Ангелов е фен, като другарите Мизес, Хайек, Ротбард и пр., до този момент нито един от тях зъб да не обели и/или не е обелил по темата.

Как е възможно това, при условие, че това си е чиста статистика, която е видна дори и за хората само с две висши образования (и аз съм в това число, но не се гордея с зи факт ;)), а за "супермозъците" с по 4-5 минимум висши образования този фактор да не се вижда от тях??? Спадът в раждаемостта е факт като тенденция още от 70-те за Европа, и по сегашната "гениална" логика на сегашните "супермозъци"би трябвало още тогава да забият камбаната за надвисващата чудовищна опасност.

Ами тогава... една страшна еретична мисъл подпалва мозъка ми... ами ако те всъщност са само някакви мемове, симулакри и кво ли още не? Не мога да го докажа ли, а?? хахаха, недейте ме разсмива. Ами повече от просто е: след като "трудовете" на всичкия тия знайни и незнайни "супермозъци" в областта на икономиката не отчитат фактора "демография", значи те или са били и продължават да са някаква част от световна конспирация, или са последните нещастници, тоест, мемове, симулакруми и кво ли още не. Щото "изведнъж", само от година-две, стана ясно, че без минимума 2,1 деца на семейство няма никакъв растеж, няма НИЩО, и небитието за съответната нация и държава е въпрос само на няколко десетилетия, както (може) вече почва да става ясно навред...

Да, кладите наближават, пламъците им вече тлеят... всичко ще пламне и може би ще изгори, то и без това такъв свят, като описаният от Жан Распай в шедьовъра му "Лагерът на светците" е по-лош и от смъртта.

Четете статията и дано има поне един-двама желаещи да я обсъдим. Дал съм и руския превод за хората, на които нивото на английския не е достатъчно за стила и езика на статията.

........................
ttp://www.wsj.com/articles/how-demograp ... 1448203724
http://inosmi.ru/social/20151214/234774064.html
Как демография управляет глобальной экономикой

В будущем году трудовые ресурсы в развитом мире начнут сокращаться, что создаст угрозу перспективам мирового роста
14.12.20151148
Tweet
Грег Ип (Greg Ip)
Умът на мъжа се познава по броя на децата му, а мъдростта - по броя на синовете му.

Администратор
Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2015, 06:43
По тяхно време хората са имали по 4-5 деца.
Иначе нито една от функциониращите днес 9 икономически школи не допуска оптимален икономически растеж без стабилни демографски индикатори.

Назад към Геоикономика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron