Суперсвръхмършата Килъри, хибридът между Горгона и Ехидна


Мнения: 1688
Регистриран на: 15 Фев 2011, 12:24
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2017, 07:50
Суперсвръхмършата Килъри, хибридът между Горгона и Ехидна

[marquee]Кой завъртя задните си части с пирует, на който и Нуреев би завидял?[/marquee]

Тази статия дори не е и знамение, тя е нещо повече, тя е... не знам точно как да я нарека... проглеждане може би?!? В издание, което до този момент е било тотално антируско, стане ли дума за Русия, сляпата омраза се вихри безгранично... и изведнъж?!?!

====
Междувременно в България отдавнашните усилия на бившия държавен секретар Хилари Клинтън да принуди българите да нарушат договора с руската държавна компания Росатом (един от лидерите на световния пазар на обогатен уран), доведоха до противоположния ефект: сега вместо Русия, в строителството на новата АЕЦ Белене ще участва Китай.
===

Значи идва това чудовище, хибрид между Горгона и Ехидна, в някаква си мизерна, дори не и държавичка, ами територия, което се е осмелило - !!!!! - да сключва договор с Русия за ядрена електроцентрала, идва тази генерал-губернаторка в колонийката на име България, и нарежда договорът да се наруши. Опитайте се само да вникнете: идва някакво чудовище, командва и "българските" "държавни" "мъже" козируват и нарушават договора. За тази категория "български" "държавни" "мъже" разговорът ще е друг, много кратък, и денят наближава, това между другото.

Съвсем накратко, ето моето послание до мозъчните гейове, споменати в статията от другаря Пфайфъл, начело с новия шеф на ЦРУ: обяснете кротко, или както там намерите за добре, на суперсвръхмършата да падне на колене и публично да поиска прошка от България. Не го ли направите, ще плащате, и то страшно. Не става дума само за тези 660 милиона долара. И не само вие.


----------------
http://nationalinterest.org/feature/chi ... rope-22442

Beijing is gaining energy-leverage in the region that is comparable only to that which Moscow enjoyed during the Cold War.
Mark Pfeifle

September 24, 2017
......
http://inosmi.ru/politic/20170926/240365240.html
Китай пользуется российско-американским противостоянием, чтобы сорвать большой куш в Европе

Сегодняшнее влияние Пекина в региональном энергетическом секторе сопоставимо только с тем, которым пользовалась Москва в период холодной войны.
26.09.2017112567

Марк Пфайфл (Mark Pfeifle)
---
Докато в страната ни всички са заети със затаен дъх да следят президентските туити и обсъждат обувките на първата дама, в Европа протича геополитическо разместване, от което трябва да се ужасим до мозъка на костите. В последно време Китай разширява значително военното си и икономическо влияние в източна Европа, макар почти никой не обръща внимание. На кантара е поставен ключов регион, от който САЩ зависят както в търговско, така и в геополитическо отношение. Става дума за специалната буферна зона, защитавата САЩ от Русия и Китай.


Китайците не само, че не бързат да възпрепятстват разработката на ядреното оръже в северна Корея, но те вече са придобили и значителен дял в гръцкото приставище Пирея. Докато четете тази статия, китайците не си губят времето и правят всичко възможно, за да придобият материални активи в Чехия, Унгария и Полша, в това число и договори за строежи на атомни електроцентрали.

Междувременно в България отдавнашните усилия на бившия държавен секретар Хилари Клинтън да принуди българите да нарушат договора с руската държавна компания Росатом (един от лидерите на световния пазар на обогатен уран), доведоха до противоположния ефект: сега вместо Русия, в строителството на новата АЕЦ Белене ще участва Китай.


Росатом съди България за нарушението на договора и печели делото. България е осъдена да изплаща 660 милиона долара - внушителна сума за такава малка държава. За да компенсират загубите, българите са решили да приватизират проекта. По съобщения от масмедиите, Китай агресивно наддава и влиза в числото на лидиращите кандидати. Ако офертата на Китай спечели, неговите държавни атомни компании ще използват руското оборудване, но във всичко останало ще получат пълен контрол над новата атомна електроцентрала.


За разлика от русите, чиито програми за ядрено развитие обикновено се базират на относително щадяща схема, която допуска междуправителствени заеми за финансиране на строителството, но оставя управлението на централата на местните органи на властта, Китай настоява да има собствен дял от капитала и право на оперативно управление. В резултат на това Китай ще получи пълен контрол над най-важната инфраструктура - в дадения случай над крупен ядрен обект в една от ключовите държави - съюзнички на бившия СССР. По този начин Китай придобива влияние в региона, сравнимо само с влиянието на Москва по време на студената война.


Аналогична е ситуацията в Полша, където китайците съумяват да отмъкнат договора за строеж на атомна електроцентрала, която трябваше да строят САЩ. Разбира се, поради фалита на Уестингауз и неспособността на Дженерал Електрик да набере капитал дори и за авангардните си ядрени реактори с кипяща вода, в по-развитите страни понастоящем американската ядрена индустрия преживява трудни времена. Докато китайците такъв проблем нямат, джобовете им буквално се пръскат от пари - а основният процент от тези пари идва от търговията със САЩ.


С други думи, Китай използва геополитическото противостояние на Русия и САЩ, за да придобива най-важните компоненти от енергетическата инфраструктура и да получава контрола върху тях. Благодарение на тази тактика Китай вече си е създал свой собствен "енергетически пояс", който се простира от Прибалтика до Черно Море: под негов контрол се намират ключови инфраструктурни проекти в България, Чехия, Полша, Румъни и Словакия.


В никакъв случай не трябва да се позволява това положение продължава да съществува, и външнополитическите лидери и на двете партии изглежда почват да го проумяват. Директорът на ЦРУ Майк Помпео и заместник-съветникът по национална безопасност на президента Обама Бен Роудс и двамата считат, че понастоящем Пекин представлява по-голяма заплаха, отколкото Москва.


Белият Дом трябва незабавно да попълни щата на Държавния департамент с експерти по Европа и Азия, а също така да издига талантливи сътрудници на дипломатическа служба, вместо да ги забива в девета глуха. Тези специалисти трябва да вземат под внимание растящото влияние на Китай в региона.


Нашият подход трябва да бъде по-уравновесен: ние трябва да се откажем от безразборната политика на сдържане в полза на стратегия, която дава ход на руските проекти, при условие, че те те нанасят вреда на енергетическата безопасност на Европа и безопасността на САЩ.


Например, ние не трябва да се поддаваме на уговорките на Литва да спираме строежа на атомната електроцентрала на територията на Белорусия от руски компании. Руският реактор е изработен по последна дума на техниката. Проектът му е одобрен от независими регулатори в повече от десет страни, в т.ч. и Финландия, която е известна с най-високите стандарти за безопасност. Опасенията на Литва във връзка с безопасността не отговарят на геополитическия риск от продължаващата експанзия на китайския контрол върху инфраструктурата.


Геополитическата шахматна игра изисква от играчите си да пресмятат действията си напред не на един ход, а на два, три и повече хода. Играчите трябва да отчитат най-различни аспекти на икономиката, геополитиката и военната стратегия, а и освен това в дадения случай ние си имаме работа с няколко противника наведнъж.


Конкуренцията в сферата на изграждането и управлението на атомните електроцентрали, това е само една от разиграваните геополитически шахматни партии, и САЩ трябва да повишават залозите в тази игра.
Умът на мъжа се познава по броя на децата му, а мъдростта - по броя на синовете му.

Назад към Геополитика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron