Връзката между IQ, социалната държава и смъртта (дегенерация


Мнения: 1729
Регистриран на: 15 Фев 2011, 12:24
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2015, 22:22
Доста рядко си позволявам да превеждам статии, но тази конкретно, освен че е много кратка, е толкова важна като информация, че просто от това (може би) няма накъде.

Вижте и коментарите под оригинала на руския сайт. Няколко човека много точно са посочили факторите, закономерно довели до затриването на т.н. "развити" държави. Сигурно доста хора ще възразят срещу миналото време, което използвам. Да, все още не са затрити /или може би все още не са се затрили?!??/, но имам много сериозни съмнения дали протичащият процес на дегенерация е все още обратим. Според мен точката на необратимост вече е премината, но, разбира се, волята Господна решава. За Него няма невъзможни неща. Както и да е, комичната страна на материала е рядко неинтелигентните напъни за "обяснения" на феномена, и то от - уж - капацитети в тази област.

Особено интересна е за мен провежданата от Ли Куан Ю - азиатският икономически гений - евгеника, факт, който е не по-малко интересен от всичко останало. Ще се поровя из Нета за подробна информация по въпроса.

----
В много западни държави средният коефициент на интелигентност IQ е започнал бавно да се понижава след дългогодишен ръст преди това. Учените все още не могат с точност да посочат причината за даденото явление, но по всяка вероятност тя се дължи на постепенно влошаващото се здравословно състояние на населението.

В продължение на десетилетия коефициентът на интелигентност сред жителите на западните държави постоянно се е повишавал благодарение на подобряването на храненето, ръста на нивото на образованието и здравеопазването. Широко известен е т.н. ефект на Флин. На малцина обаче е известно, че в редица западни държави развитието на интелекта е замряло, и показателите постепенно са започнали да се влошават.

Резултатите от проведеното през 2013 г. изследване показват, че от 1997 г. средният IQ във Финландия вече не расте.

"Понижението на нивото на интелекта сред населението се наблюдава в почти всички северни държави (Скандинавието), Австралия, Великобритания, САЩ и Холандия" - разказва доцентът от хелзинския университет Маркус Йокела в интервю на сутрешната ТВ програма Yle.

Йокела отбелязва, че спадът на средното ниво на интелекта не е драматичен и рязък; той е бавен, но постоянен.

Учените все още не са в състояние да открият причината за това явление. За тази цел се изследва начина на живот на младото поколение: отношението към здравето и културата.

"Ако погледнем каква е била ситуацията преди 30 години и сравним начина на живот и здравословното състояние на младежите, например, рисковите фактори, свързани с метаболизма, ситуацията бележи влошаване", посочва Йокела.

------
http://inosmi.ru/world/20150210/226185319.html
Рост уровня интеллекта прекратился — финны глупеют с 1997 года
("Yle", Финляндия)
10/02/2015
-----
Умът на мъжа се познава по броя на децата му, а мъдростта - по броя на синовете му.

Назад към Общество

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 46 госта

cron