Работа в България имало, нямало кой да я работи


Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 22:13
http://dnes.dir.bg/news/bezrabotitza-em ... 3959?nt=12

19% от българските фирми очакват увеличение на персонала до края на март 2011 г. Други 15% обаче ще съкращават, а 65 на сто от работодателите не очакват промяна.
Това сочи първото проучване на заетостта в България, проведено от международната компания за човешки ресурси Manpower Inc., съобщи БГНЕС.

Изследването е направено сред 757 работодатели в 5 района на страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. "Резултатите биха били различни, ако се включат и региони с голяма безработица", казва пред вестник "Класа" Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Работодателите в София и Пловдив имат най-позитивни планове за наемане на служители през следващата година. По сектори най-оптимистични са нагласите на бизнеса в производството, финансите, застраховането и търговията. Спад на заетостта се очаква в строителството, земеделието, хотелиерството и ресторантьорството, както и в държавния сектор.

Същевременно стана ясно, че един на всеки седем българи е готов да емигрира в търсене на по-добра работа.
"Демографската структура на България е една от най-лошите в Европа, не достигат висококвалифицирани работници. И сега има работни места, които остават незаети, защото няма хора, които да отговарят на съответните изисквания. В същото време образованието не подготвя търсените кадри. Дефицитът е най-голям сред техническите специалности, инженери в специфични области, IT-специалисти, мениджъри, медицински работници – лекари и сестри. Не достигат дори работници за чисто занаятчийски професии като водопроводчици, шофьори и заварчици", коментира Василева.

По думите й предприятията, съкращавали служители в разгара на кризата през 2008-2009 г., не наемат хора със същото темпо.

Заради ниските заплати, още 3 до 5 години ще сме "атрактивни“, прогнозират още от Manpower.

Мнения: 1183
Регистриран на: 10 Фев 2011, 22:57
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2019, 15:17
8 г.по-късно...нямало кой да работи,защото робовладелците се подиграват с ниски заплати...

Назад към Материали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron