Законът на Бойчо войвода


Мнения: 1157
Регистриран на: 10 Фев 2011, 22:57
МнениеПубликувано на: 04 Мар 2018, 15:39
Законът на Бойчо войвода
(1826 до 1858/59 г.)

Новият другар,преди да се приеме в горската дружина,трябва да го познава добре някой от нея и тогаз да са пусни да я види.След това той трябва да положи клетва пред войводата и цялата дружина:
1. Че ще бъде верен на другарите си и точен юнак на работата.
2. Докато е с дружината,той нма да има среща ни със свои,ни с коя да било друга жена,нито пък ще има каквато и да било работа с жени.
3. Няма да пие вино или ракия или друго упоително питие.
4. Няма никога да скрива нещо от другарите си било пари,било друго,защото всичко е общо до раздялата му от цялата дружина.
5. Длъжен е да слуша войводата,който е гласът и челото на дружината.
6. За новия другар войводата се грижи да му набави оръжие,ако няма,и да му даде пушка,нож,чифт пищови,силяхлък,чифт цървули,навуща и върви,фишеклици,рабут и куршуми;като го научи да бие добре с пушката и да владей ножа си сръчно и да му набавя нужния хляб,както и отгдето се падне.
7. Войникът ще дава от дела си десетата част на войводата си.
8. Войводата не трябва да обажда ятаците си на новия другар,докато не служи безукорно поне 6 месеца в дружината.
9. Войводата трябва нощно време никога да не си води четата по пътя в гората,а денем да гледа да осъмва на високи места,от които може да разгледва и измерва през къде ще премине нощес,със или без път,както му се падне.
Той трябва добре да познава местата,пътищата и пътеките,кладенците и пр.
Трябва да знай от забелязаните в народа звезди нощно време коя къде изгрява,къде бива в полунощ,след полунощ и къде призори,защото по тях звезди той често пъти ще налучква пътя си.
Войводата никога да не си води дружината два пъти на едно място да пие вода.
Никой от момците му да не пуши тютюн сутрин рано,докато не изгрей слънцето и докато не слете росата,защото сутрин ако мине близо край тях дебнешком някоя потеря лесно може по росата да угади дружината по миризмата на тютюня.
Никога войводата не трябва да си ляга,преди да провери поставени ли са стражите по двама на 5-10 крачки един от други,от които един спи,а след 1/4,половин час събужда другаря си за смяна,ако четата е уморена,а на 1,2 часа става смяната,ако си е починала.
Всеки от дружината трябва да носи в чантата си сюнгер в едно тенеке,вързан о него с връвчица,който да попива до 1/2 ока вода и който сюнгер да бъде винаги напоен в тенекето,за да служи войнику да си кваси устата,когато се случи да няма никъде вода.В случай че няма вода да го напои,сутрин го повлича с връвта му по росата,докато се напои и го прибира в тенекето.
Освен това,всеки да си носи куршум или оловено топче и,ако се случи да изтощи сюнгера му от вода и да няма такава,тогаз да вардаля куршума в устата си и няма да усеща толкова голяма жажда.
Всеки да има в чантата си малко сладък мехлем,тифтик и няколко парцали за спиране на кръвта и връзване на раните.Освен това всеки да има в чантата си от хайдушкия корен.Когато раната е лека (без да е строшен кокал)и не може да се извади куршумът от нея,обвива се в ленен парцал този корен да се турва в раната,която се усладява от него и я прави да не дава оток.После 3 часове ще извади кореня,ще го натопи в мляко,ако намери,ще го завие в тефтика и последния като намаже с мехлема,ще намести тъй кореня в раната до куршума.
Щом се рани някой,трябва веднага да си изсмучи раната,докато потече кръв.Ако не може да стори това,да накара другаря си.
За първото спиране на кръвта трябва да си има всеки по една суха гъба „пърхавица”,която запира кръвта лесно и после,като се отвлече настрана,да работи,както е казано по-горе.
Когато тури „пърхавицата”,трябва яко да се притегне раната.
От непоправимия пияница,раздорник и курварин се спасява четата,както и от издадника,със смърт.Да се освобождават живи не трябва,защото са клетвопрестъпници и стават опасни за четата.Всеки да си има котка(железа с шипове под цървулите,за да не се хлъзга човек по тревата).

Назад към Материали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron