България и Латвия - държави в клинична (демографска) смърт


Мнения: 1729
Регистриран на: 15 Фев 2011, 12:24
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2015, 22:49
Пак на вниманието на господа "експертите" по българска демография "милиардера" Костадин Костадинов и "бимилиардера" проф. Петър Иванов. Много се надявам някой все пак да им посочи и този материал.

---
При последното преброяване в Германия е установено, че в периода от предпоследното преброяване държавата е намаляла с 1 500 000 души. Според експертите през 2060 г. страната може да загуби още 19% от населението си, сривайки се до 66 милиона.

Демографите съобщавата, че подобно бъдеще очаква и другите европейски държави, и проблемът се изостря с всеки изминал ден, тъй като явно несекващите икономически проблеми ускоряват залеза. Затънали обаче в тресавището на фалиращи банки и сгромолясващи се бюджети, няма държава, която е в състояние да направи каквото и да било по проблема.

Германия обаче, която представлява един истински остров на просперитет, харчи страшно, за да избегне последиците на най-мрачните прогнози, и се намира в идеалното състояние, за да покаже точния път на останалите държави на континента. До този момент обаче, въпреки харчените - ЕЖЕГОДНО!!! - 265 милиарда долара за семейно подпомагане, тя демонстрира само колко невъзможна се оказва мисията.[/b] Това се дължи отчасти на факта, че решението се корени в промяната на ценностите, обичаите и отношенията, в държава, която е обременана със сложна история и приемаща имигранти и където работещите жени с деца все още са лепени с етикета "майки-кукувици", символизиращо безотговорност.

Но дори и преди още тенденции да бъдат регистрирани, много страни в Европа се очаква да се свият демографски в 2060 ; някои като Латвия и България, се очаква да се свият дори още повече и от Германия. А бремето на пропорцията "работещи-възрастни (пенсионери и цигани)" става още по-тежко. Понастоящем един пенсионер (или циганин) в Европейския Съюз се носи от четирима работещи. Към 2060 г. пропорцията вече ще бъде "двама работещи носят един пенсионер (циганин)", съгласно един доклад от 2012 г. в ЕС.
---
http://www.nytimes.com/2013/08/14/world ... .html?_r=0
Germany Fights Population Drop

By SUZANNE DALEY and NICHOLAS KULISHAUG. 13, 2013

---------------
Умът на мъжа се познава по броя на децата му, а мъдростта - по броя на синовете му.

Мнения: 1729
Регистриран на: 15 Фев 2011, 12:24
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2015, 16:29
Поредният материал по темата.

Интересно, кога ли ще прочетем и за нас в Крисчън Сайънс Монитор нещо такова?

------------------
http://inosmi.ru/sngbaltia/20150715/229113087.html
Сокращающееся население Латвии становится угрозой безопасности
("Christian Science Monitor", США)
Демографы предупреждают: если существующая тенденция сохранится, то население Латвии к середине века может сократиться с 2 миллионов до 1,3 миллиона, поскольку все больше латышей эмигрируют в другие государства Европы, а рождаемость дома падает.
Гордон Сандер (Gordon F. Sander)
http://www.csmonitor.com/World/Europe/2 ... ity-threat

How Latvia's shrinking population became a security threat

Demographers warn that on current trends, a population of two million could fall to 1.3 million by mid-century as more Latvians emigrate within Europe and fewer babies are born at home.
By Gordon F. Sander, Correspondent July 10, 2015
-----
Умът на мъжа се познава по броя на децата му, а мъдростта - по броя на синовете му.

Назад към Материали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron