Селата в България изчезват

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2011, 22:14
http://dnes.dir.bg/news/seloto-8040106?nt=13

В България има около 200 села-призраци, в които не живее никой. Всяка година броят не тези селища се увеличава с между 10 и 15, според учени от БАН.
Още около 500 села са на път да изчезнат поради обезлюдяване, сочи анализ на Института за изследване на населението, предаде БНР.

Обширни територии в България са вече обезлюдени, а селищната мрежа запустява. Най силно е изразен процесът в Северозападна България. Според учени от БАН, ако положението не се промени, през следващите 50 години селското население ще изчезне. В момента то е едва 28 процента при 72 в града. Селата с над седем хиляди жители, които бяха квалифицирани до преди години като най-големи, вече няма, а големите села минават в категорията малки.

За преодоляването на тези неблагоприятни тенденции, според учените, е необходима активна държавна политика, която да оцени потенциала на всяко село поотделно и да помогне при насочването и усвояването на средствата от европейските програми за развитието на тези райони.

Институтът за изследване на населението и човека при БАН представи актуална картина на демографските структури и процеси сред селското население и причините за по-бързото намаление на броя му в сравнение с този на градското население. Институтът направи и опит да прогнозира броя на селското население през следващия половин век и изрази гледища за развитието на етническия му състав.

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2011, 22:51
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2011, 19:39
Много ми е тъжно за случващото се със селата. :cry: Част от корените са ми селски, и си спомням, като малък, с нетърпение чаках нашите да тръгнат към селото ми. Който не е опитал от магията и бита на селото е загубил много.
Дано не съм прав, но мисля, че умишленото съсипване на селското стопанство в началото на "демокрацията", беше с цел, а тя е, урбанизация на населението, обезлюдяване на селата и постепенно, закупуване на безценица цели селски райони от определен кръг хора! Преди 1-2 години, някъде четох, че това ще бъдат хора от мосюлмански произход, а целта е една, поробването ни!
Никога, не казвай никога!
С прост човек и силен вятър не се бори, няма смисъл... :)

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2011, 20:26
mercy написа:Много ми е тъжно за случващото се със селата. :cry: Част от корените са ми селски, и си спомням, като малък, с нетърпение чаках нашите да тръгнат към селото ми. Който не е опитал от магията и бита на селото е загубил много.
Дано не съм прав, но мисля, че умишленото съсипване на селското стопанство в началото на "демокрацията", беше с цел, а тя е, урбанизация на населението, обезлюдяване на селата и постепенно, закупуване на безценица цели селски райони от определен кръг хора! Преди 1-2 години, някъде четох, че това ще бъдат хора от мосюлмански произход, а целта е една, поробването ни!

Не знам дали сте разбрали или забелязали, но тази политика се налага повече от планомерно още от 9 септ. 1944 г., а не от 20 години, както твърдите вие. Началото на целенасоченото съсипване на българското селско стопанство е сложено точно на тази дата, съпровождано от всичко онова, описано от вас, но с корекция във времето 45 години назад.
Умът на мъжа се познава по броя на децата му, а мъдростта - по броя на синовете му.

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2011, 21:02
balkreader написа:
mercy написа:Много ми е тъжно за случващото се със селата. :cry: Част от корените са ми селски, и си спомням, като малък, с нетърпение чаках нашите да тръгнат към селото ми. Който не е опитал от магията и бита на селото е загубил много.

Не знам дали сте разбрали или забелязали, но тази политика се налага повече от планомерно още от 9 септ. 1944 г., а не от 20 години, както твърдите вие. Началото на целенасоченото съсипване на българското селско стопанство е сложено точно на тази дата, съпровождано от всичко онова, описано от вас, но с корекция във времето 45 години назад.

Напълно е възможно, аз само споделям това, което виждам, преди демокрацията имаше поне някакво стопанство, а след нейното идване, само пустеещи земи и обезлюдени села.
Никога, не казвай никога!
С прост човек и силен вятър не се бори, няма смисъл... :)

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2011, 12:17
Да, "някакво стопанство имаше".
Умът на мъжа се познава по броя на децата му, а мъдростта - по броя на синовете му.

Назад към Материали