ПЛАТФОРМА

(общи дискусии, обяви, съобщения, идеи и т.н.)

Администратор
Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2011, 06:04
От другата седмица смятам да се захвана с изготвянето на конкретната ни платформа, т.е. нещата, които ще искаме от политиците.
Приемам идеи, предложения и помощ от всички. Крайният продукт ще бъде съвместен, а не само мой.
С оглед на това, не се притеснявайте да публикувате идеите и предложенията си тук.

Имайте предвид, че това трябва да са предимно идеи, които да бъдат приложени от президент или кмет.

Имам и няколко конкретни въпроси по темата. Ще бъде супер ако сред четящите тук има хора, които да отговорят на тези въпроси:

- Какви са точно правомощията на БГ президент? Примерно, той има ли някакви законодателни права? А права да дарява БГ гражданство?

- Какви са социалните програми (и техните лимити), които ЕС ни задължава да имаме?

Мнения: 9
Регистриран на: 06 Мар 2011, 14:32
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2011, 20:08
Крис, позволи ми да уточня нещо доста съществено:

ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ не иска абсолютно нищо от "политиците", освен едно: да ги види в гръб. Имаме достатъчно хора с необходимата висока квалификация и компетентност да се заемем сами с решаването на проблемите си. Така наречените "политици" заедно с отвратителните им "партии" не са ни необходими за нищо, само пречат и вредят ужасно. Няма място нито за компромиси, нито за дискусии, нито за преговори с тези хора. Просто - вън.
Само когато властовите позиции се заемат от добронамерени Българи нещата ще започнат бързо да се оправят. НИЕ мислим така и действаме усилено точно това скоро да се случи.

Колкото до президент - на България това изобщо не и е необходимо. Напълно излишна институция, измислена от тъпунгери с цел запазване на пряк достъп до властовите механизми.

Поздрави от София

Петър Хранков

Администратор
Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2011, 21:24
Пепи, съгласен съм с всяко нещо което казваш.

От техническа гледна точка, кандидатирайки се за кмет на София ти също ти точно толкова политик, колкото и представителите на ДСБ, СДС и т.н.

Аз знам, че не си по интелект, манталитет и професионализъм като тях и с действията си (дори и в този форум) демонстрираш тези разлики, но пред "закона" всички политици са равни и такива са (за най-голямо съжаление) и избирателите им.

Казано по друг начин, ти се състезаваш за гласове на тези от нас които живеят в София заедно с "ГЕРБАТАКАСДСДСББСПДПСВМРО" и за да ги получиш трябва да демонстрираш с конкретни действия подкрепата си за нашата кауза. Виждам, че започна да го правиш с което имаш моята морална, а защо не и материална подкрепа. Признавам, че твоят случай е малко по-различен защото ти си "от двете страни на барикадата", хем си политик (т.е. кандидат за политически пост), хем член на инициативата ни.

Ако тръгнем да изреждаме институциите, които са не само ненужни, но и вредни зa България мисля, че ще останем само с министерството на отбраната, 6-7 държавни агенции, криминалните съдилища и бившата "Насърчителна Банка" (забравих и новото име). Казвам това съвсем сериозно.

Въпроса е, че нас никой не ни пита, а усилията ни са за да започнат тези, които държат хляба и ножа (и дъската за рязане на хляба :)) да се видят принудени да ни слагат в сметките си.

Мнения: 9
Регистриран на: 06 Мар 2011, 14:32
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2011, 06:58
Крис, те не държат хляба и ножа, а са се вкопчили в тях, но поради липса на елементарна човешка култура не знаят как се борави с нож. Чупкат си по малко от хляба, тъпчат бузи и сумтят. Време е хляба да се нареже на равни филии и да се раздаде на гладните тук.

Гледната точка винаги е доста объркващ фактор. От гледна точка на квантовата физика всички ние сме незначителни, леко сгъстени атомни облачета. Какво е добрият стрелец, изпратен на война - отличен войник или масов убиец? Единственото, коети ни спасява от неминуемия хаос при боравене с гледните точки, е наличието на изчистена собствена.

Щом се налага, добре, ще преглътна обидата известно време да бъда наричан политик. Само че не от познатия тип, а нещо с което те не са се сблъсквали. Ще променим съдържанието на това понятие, после ще го премахнем. На Демокрацията са и нужни добри Координатори, не политици.

Дали избирателите ще разберат посланията ни е друг въпрос. Дали ще ни повярват - трети. НИЕ сме длъжни да си свършим работата, това е не само тест за зрялост на обществото, но и силен тласък към правилното му развитие. Ако някои неща не се случват преди времето си, то никога няма да дойде, защото именно те го определят.

Доскоро

Петър Хранков
Последна промяна Хранков на 15 Мар 2011, 17:06, променена общо 1 път

Администратор
Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2011, 16:45
Ами Пепи, просто нямаш друг избор. Аз те познавам лично и знам, че си човек на място, но широката публика няма тази привилегия. Като прибавим и проблема на "рационалното невежество" на избирателите (ако аз гласувам неинформиран, няма проблеми защото всички други гласуващи ще са информирани за проблемите, решенията им и кандидатите), който е характерен за всяко демократично общество и картината става ясна.
Използвай този форум и потенциала за медийни изяви, който той евентуално ще ти предостави за да демонстрираш разликите между теб и пасмината наречена "български" политици.

Мнения: 3
Регистриран на: 16 Мар 2011, 19:52
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 20:00
Дотук ми е все още интересно. Макар и да се натъквам на остатъчна, или /не дай Бог/ начеваща логорея. Не може ли някак по-кратко, ясно, точно и без плява???

Мнения: 9
Регистриран на: 06 Мар 2011, 14:32
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 21:48
OLELIA написа:Дотук ми е все още интересно. Макар и да се натъквам на остатъчна, или /не дай Бог/ начеваща логорея. Не може ли някак по-кратко, ясно, точно и без плява???


Може

Администратор
Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2011, 13:44
Започнах да работя върху идеята на Пепи Хранков за връщането на етническите българи в България.

Бих искал да помоля за малко помощ по следните въпроси:
- някой знае ли дали президента има някаква законодателна власт
- също така президента може ли да "дарява" българско гражданство на небългарски граждани
- какви са икономическите правомощия на президента и кметовете (ако има такива)?
Аватар
Мнения: 12
Регистриран на: 08 Мар 2011, 21:11
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2011, 21:37
Какво може или не може президента се вижда от Конституцията - http://lex.bg/bg/laws/ldoc/521957377. Зконодателната власт е Народното събрание. Президента може да връща закони. Относно гражданството - има Закон за българското гражданство http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134446592. Доколкото се зачетох министърът на правосъдието дава предложение, а президента издава указ за гражданство. И изобщо можеш да търсиш в този сайт, в раздела Нормативни актове.

Във връзка с нашата тема тук - ти няколко пъти споменаваш да се предложат мерки, които да се представят на президента или на местните кметове. Не мисля, че това ще има особен ефект. Правомощията на българският президент са по-скоро представителни. От друга страна, въпреки, че президента би трябвало да е независима институция, това у нас е някаква фикция. Моето мнение, като съм си мислил за действията на досегашните президенти е, че те са марионетки на политическата сила, от която идват. Особено пък последният. Действията им са или безлични или пък откровено защитни срещу действията на опозицията (когато собствената партия е на власт). За кметовете - на местно ниво какво могат да направят те за стратегически въпрос, какъвто е развитието на българското население? Аз съм от малък град. При нас пък общината се е превърнала в управа на едно местно феодално владение и е такъв източник на корупция и интриги, че направо не ми се говори. Предполагам, че е така в повечето малко общини. Местния кмет защитава местните феодали. В по-големите общини предполагам, че се пресичат интереси на по-големи сили и там не е толкова лесно една групировка да окупира всичко като лична собственост.

Според мен, каквито и мерки да се предложат, трябва да се насочат към Народното събрание. Трябва да се променят закони, да се направи някаква национална стратегия за развитие и защита на българското население, а това определено е работа на Народното събрание. Законодателната инициатива идва от партиите или по предложения на министерския съвет. Затова в предишни постове говоря, че основната цел, според мен, е да се промени системата на управление, борба с всичките управляващи, да се принудят да вземат ефективни и активни мерки за запазване на българите, като народ живеещ в тази страна.

Мнения: 9
Регистриран на: 06 Мар 2011, 14:32
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2011, 08:21
Именно. Президент в малка страна като България е съвършено излишен. Кметовете имат разпределителни функции, тези на райони - изпълнителни. Парламентът няма никога да проработи, докато в него надделяват представителите на "политическите партии", които от своя страна или представляват собствените си интереси или лобират срещу пари. Необходима е коренна промяна на модела на Управление на Държавата, за което е необходима и нова Конституция.

Няма друг път - първо се налага да се вземем София обратно от тях, после да се сформираме достатъчно добре и на базата за свършената работа и доказаните управленски умения да спечелим доверието на останалата част от сънародниците си, което означава да спечелим следващите парламентарни избори. Само политически необвързани, добронамерени и можещи нови хора биха могли да променят нещо тук. Все още има достатъчно такива.

Точно това е главната движеща сила на ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ в която априори са вградени няколко непогрешими нови механизми за реализиране на трите изконни демократични принцпа: Самоопределение, Самоуправление и Самоконтрол. Липсата на мандатност и текущи електронни референдуми и избори на всичките 4 нива на организация (местно, общинско, областно и национално) гарантират самообновяването на системата и моменталната подмяна на непригодни координатори.

Парламентът от своя страна трябва да се раздели на Горна и Долна Камара, при което само Горната Камара (по един Сенатор на Област) работи целогодишно в качестворо си на Координационен Съвет. Към него има Съвет на Мъдрите, съставен от умни и опитни хора (по двама за всяка област на националната ни същност, отразено в наличните министерства). Представителите на Долната Камара (броят им е без особено значение) си стоят при избирателите и не получават никакви заплати или облаги, свикват се само на полугодишни законотворчески сесии. Никой от изброените няма мандат и може да бъде бъде сменян моментално по електронен път от гражданите, ако не го представлява както те искат да бъдат представлявани или се окаже некомпетентен за възложената задача. Изборите стават напълно излишни при това използване на модерните комуникационни технологии. В началото ще има смесени форми, докато всички бъдат в състояние да се възползват от тях.

Това не е Утопия, а напълно възможна и правилна форма на Управление, отразяваща гъвкаво всяко движение на общественото развитие и самооновяваща се без никаква външна намеса.

Именно по този път се движим ние, изпълнявайки повелите на националното съзнание. Успехът е задължителен, ако искаме да излезем от всички видове кризи и да вградим дългосрочно достатъчно превентивни мерки срещу тях.

Петър Хранков
Аватар
Мнения: 12
Регистриран на: 08 Мар 2011, 21:11
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2011, 11:12
А как може да стане това, такава промяна на системата у нас? Тези, срещу които е насочена тази промяна, точно те са окупирали властта. Дори да се предизвикат избори и ново Велико народно събрание, то ще се състои от индивиди живеещи благодарение на досегашната политическа система и нейната корупция. А те няма да имат никакво желание за такава корена промяна, точно обратното - ще се борят с все сили против нея. Чета из интернет, че има някакви инициативи в ЕС в посока на повишаване на гражданската инициатива и някакви възможности на хората за контрол. Но докато (и ако изобщо) този полъх на промяната достигне до нас ние българте може и да сме изчезнали.

Мнения: 9
Регистриран на: 06 Мар 2011, 14:32
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2011, 12:12
Sentinel написа:А как може да стане това, такава промяна на системата у нас? Тези, срещу които е насочена тази промяна, точно те са окупирали властта. Дори да се предизвикат избори и ново Велико народно събрание, то ще се състои от индивиди живеещи благодарение на досегашната политическа система и нейната корупция. А те няма да имат никакво желание за такава корена промяна, точно обратното - ще се борят с все сили против нея. Чета из интернет, че има някакви инициативи в ЕС в посока на повишаване на гражданската инициатива и някакви възможности на хората за контрол. Но докато (и ако изобщо) този полъх на промяната достигне до нас ние българте може и да сме изчезнали.


Само отдолу - нагоре. Над половината Българи не гласуват и лично аз ги разбирам напълно. Точно тази половина, отвратени от българските "политици" трябва да получат две неща: мотив да гласуват отново и вяра, че това ще промени статуквото. Именно тук се съсредоточава нашето усилие. Нека се борят паразитите - ние сме повече и умеем да се борим по-добре от тях. Време е да престанете да задавате въпроси и да се включите в подкрепа на дадените отговори. Или да дадете по-добри, за да се включим ние. Но не след години умуване, а сега, преди да сме изчезнали напълно.

Администратор
Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2011, 20:41
Ще започна отзад-напред.

Наистина, крайно време е сами да започнем да си оправяме проблемите вместо да гледаме сеир и да си обясняваме всяко лошо нещо което ни се случва с конспирации, а не с бездействие и липса на собствена воля.

Докато има избори, ще съществува проблема на "обществения избор" т.е. кандидатите ще се нуждаят от пари и гласове за да бъдат избрани, а групите със специални интереси ще им предлагат точно това за да получат преференции. Иначе одобрявам насоката на това което Пепи Хранков предлага.

Пределно ясно е, че законодателната власт я има Народното Събрание, но за да бъдем актуални трябва да предложим идеи и мерки които да могат да бъдат приложени от президента и кметовете (тази есен има президентски и регионални избори). Казвайки това напълно осъзнавам, че ще изглежда меко казано несериозно някой да предложи начин за връщане на етническите българи в България без да предложи начин те да се интегрират в здравно-осигурителната и пенсионна система на страната (това включва и предложения за реформи на въпросните системи).

Мнения: 9
Регистриран на: 06 Мар 2011, 14:32
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2011, 13:19
Angelov написа:Ще започна отзад-напред.

Наистина, крайно време е сами да започнем да си оправяме проблемите вместо да гледаме сеир и да си обясняваме всяко лошо нещо което ни се случва с конспирации, а не с бездействие и липса на собствена воля.

Докато има избори, ще съществува проблема на "обществения избор" т.е. кандидатите ще се нуждаят от пари и гласове за да бъдат избрани, а групите със специални интереси ще им предлагат точно това за да получат преференции. Иначе одобрявам насоката на това което Пепи Хранков предлага.

Пределно ясно е, че законодателната власт я има Народното Събрание, но за да бъдем актуални трябва да предложим идеи и мерки които да могат да бъдат приложени от президента и кметовете (тази есен има президентски и регионални избори). Казвайки това напълно осъзнавам, че ще изглежда меко казано несериозно някой да предложи начин за връщане на етническите българи в България без да предложи начин те да се интегрират в здравно-осигурителната и пенсионна система на страната (това включва и предложения за реформи на въпросните системи).


Крис, нищо няма да се случи докато не махнем паразитите. На паразити човек не се моли да си тръгнат, а ги прогонва. Всичко друго е обречено на неуспех и административни хиртувания. Вместо да се надяваме някой от всичките малоумници в един случаен момент на просветление на съзнанието да погледне снизходително на някое от предложенията ни, тези предложения трябва да се стиковат в ясна и стройна програма и да се действа на техните места да застанат нормални хора, които да я изпълняват точка по точка. Другото е и ще си остане кършене на пръсти пред една тоталитарна система.

Администратор
Мнения: 279
Регистриран на: 17 Яну 2011, 23:00
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2011, 21:11
Едва днес имах време да започна писането на нашата платформа, която ще съдържа нашите искания към политиците. Вторичния ефект (който може да се окаже и най-главния), който би трябвало да постигнем с въпросната платформа е вкарването в публичното пространство на темата за демографската катастрофа на страната ни. От нас зависи дали предизборните боричкания и празнословия ще е заглушат.

Процеса на писането на платформата си го представям като един вид "open source" дейност. Аз ще положа основите на платформата и ще ги публикувам тук. След това всеки един от нас ще има възможност да добавя неща и да прави поправки. В крайна сметка платформата ще излезе от името на инициативата ни, а не от мое ии нечие друго име.

Това е за сега.

Ще ви държа в течение.
Следваща

Назад към Кошче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron