С над 600 000 души се е стопила България за последните 10 години. Това е равносилно на изчезването на населението на 28 средно големи града, по един във всяка област.

Със сигурност само София е увеличила жителите си, на кантар е Варна, показват първите неофициални данни от приключилото преброяване днес. През 2001 г. сме били 7,932 млн., сега се очакват не повече от 7,3 млн.

Официалните данни ще бъдат обявени от НСИ в края на март или началото на април.

С над 600 000 души е намаляло населението на България през последните 10 години. Преброяването на населението приключи вчера в 20 часа.

Предварителни данни ще има в началото на април, но отсега е ясно, че в почти всички области хората са намалели. Със сигурност само София расте, на кантар е Варна.

Там едва след окончателните данни за преброените ще се види дали населението се топи, или се увеличава.

Средно с 50-60 хил. души намаляват жителите на всяка област у нас, показват експресни оценки от преброяването на база 90% от регистрираното население у нас. Това означава, че за 10 години от страната ни изчезват хора, колтото за 28 сравнително големи града.

Не могат да се правят изводи, преди да има крайни резултати от преброяването, коментира обаче Финка Денкова, шеф на демографска статистика в НСИ. До 20 часа вчера анкетьорите са били длъжни да обикалят непреброените.

Тепърва над 55 000 преброители трябва да предадат данните в районните комисии, където да се обобщят.Нужно е време, за да се сметнат, да се изчистят дублирания и да се добавят хората в затворите, болниците и социалните домове.

7,932 млн. души сме били на 1 март 2001 г., показват данните на НСИ. Според административните регистри пък сме били 7,563 млн. към 31 декември 2009 г. Ако не се окаже, че в последните дни е имало масово броене, сега ще излезем малко над 7 млн.

“Тепърва ще правим съпоставка дали сме изпуснали хора от броенето. Ще се сравняват данни от ЕСГРАОН и други административни регистри. Законът допуска те да се добавят служебно”, обясниха от НСИ. Пропуснатите от броенето обаче били малко, нямало да окажат съществено влияние на крайните резултати.

До последно работиха и районни преброителни пунктове, в които хората, които по различни причини не са успели да се срещнат с анкетьор, да се опишат.

До 15-16 март пък контрольорите трябва да проверят работата на преброителите и да внесат данните в териториалните служби на НСИ.

Има хора, които се прибират след 20 часа, а преброителите по закон могат да посещават домовете само между 8 часа сутринта и 8 часа вечерта, казаха от НСИ. Въпреки че анкетьорите са длъжни да търсят хората в жилището, докато не ги открият, те масово се отказват след 2-3 опита.

На вратата трябва да се постави т.нар. флайър с телефоните на преброителя, на които непреброените да се обадят. Имало обаче случаи на недоброжелатели, които минавали след анкетьора и ги махали. Друга практика е преброителят да залепи във входа координатите си.

“Обикалям вече 6-и път апартаментите, но в 5-6 от тях не мога да открия хора. Съседите казват, че там или не се живее постоянно, или пък се прибират много късно. Не мога повече да обикалям, ще пиша, че жилищата са необитаеми, оплака се преброител в столичния квартал Младост.

Още седмица ще бъде отпусната на хората, които са се преброили по интернет, но не са успели да дадат кода си на анкетьор, уточниха вчера от НСИ. До 7 март те ще могат да изпратят 10-те цифри заедно с адреса си, посочен в електронната карта, на имейл- www.Prebroyavane2011@

nsi.bg. Добре е хората да го направят, за да се сравнят кодовете, въпреки че дори да не получим цифрите при нас, информацията стои и ще бъде взета предвид, уточниха от НСИ.

Засечени са и случаи, при които хора са давали фалшиви кодове на преброителя. Затова те били преброени на хартия.

В много случаи деца са преброили възрастните си родители от село на своя адрес в градовете. При обиколката на анкетьорите това било засечено и се наложило хората да попълнят картата и на хартия.

Причината е, че при преброяването статистиката описва населението там, където е обичайното му местоживеене.

Имало и доста случаи, при които едни и същи хора са броени двойно. Например жената описала цялото семейство по интернет, същото направил и съпругът й. Софтуерът обаче хваща тези случаи и дублажите са изтрити.

4 млн. лв. спестени от интернет
Около 4 млн. лв. ще бъдат спестени заради огромния брой преброени по интернет. Причината е, че за всяка попълнена на хартия карта анкетьорите получават по 1,40 лв. За да запишат само 10-цифровия уникален код, пък вземат 80 ст., и то за цялото домакинство.

Над 3,1 млн. са попълнилите анкетата по електронен път. Ако не го бяха направили, на преброителите щяха да бъдат платени 4,34 млн. лв. Допълнително е спестено и от описаното жилище, за което анкетьорът също получава взема пари.

28 млн. лв. е бюджетът на преброяването. От него близо 19 млн. бяха предвидени за възнаграждения на над 55 000 анкетьори и контрольори.

България е страната в ЕС с най-ниски разходи за преброен човек – около 2 евро, твърди шефката на НСИ Мариана Коцева.

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=799905